top of page

Estetik doktoru dava edilir mi? Estetik şikayeti nereye yapılır? Yanlış ameliyat yapan doktor nereye şikayet edilir?

Estetik doktoru dava edilir mi?

Estetik doktorunuza veya estetik ameliyat olduğunuz sağlık kurumuna karşı dava açabilirsiniz. Yanlış tıbbi müdahale sonucunda meydana gelen zararlarda doktorun sorumluluğu ve yasal sonuçları hakkında maddi ve manevi tazminat talebi ile dava açılabilir.

Yanlış ameliyat yapan doktor nereye şikayet edilir?

Doktor hatası nedeniyle açılan tam yargı davaları idare mahkemelerinde görülmektedir. Yetkili mahkeme ise idari eylemin (yanlış tıbbi uygulamanın) yapıldığı yerdeki idare mahkemesidir. Tıbbi tedaviler hakkında şikayetlerin nasıl yapılacağı ve hangi prosedürlerin izleneceği konusunda bilgi sahibi olmak önemlidir.

Malpraktis davaları kaç yıl sürer? Zamanaşımı?

İlgili mahkemenin yoğunluğuna bağlı olacağından kesin bir süre vermek imkansızdır. Özel hastane ya da hekimlere karşı açılacak malpraktis davalarında, vekalet veya eser sözleşmelerine dayalı talepler için 5 yıl içinde dava açılması gerekmektedir. Ancak hekimin ağır kusurlu bir tıbbi uygulama gerçekleştirdiği olduğu durumlarda, bu süre 20 yıla kadar uzayabilir. Şikayetler, Hasta Hakları Bildirim Sistemi ve CİMER gibi mekanizmalar aracılığıyla da yapılabilir.

Estetik ameliyat yapan doktora ne denir?

Bu mesleğin tam ünvanı Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi’dir. Uzun açılımından dolayı bu hekimler kısaca Plastik Cerrah/Plastik Cerrahi Uzmanı ya da Estetik Cerrah/Estetik Cerrahi Uzmanı olarak adlandırılırlar.

Hangi durumlarda doktora dava açılır? Hangi durumlarda tazminat davası açılır?

Bilgisizlik, deneyimsizlik ya da ilgisizlik nedeni ile bir hastanın zarar görmesi. Hastaya bilerek isteyerek zarar vermesi. Tedavi sözleşmesine aykırı davranışta bulunması Yasaların kendisine yüklediği yükümlülüklere aykırı hareket etmesi.

Malpraktis örnekleri nelerdir?

Hastaya yanlış ilaç verilmesi, cerrahi müdahalede hastanın vücudunda yabancı cisim unutulması, tedavinin hatalı uygulanması, tedavi edilecek uzvun karıştırılması tıbbi malpraktis örnekleridir.

Estetik merkezi nereye şikayet edilir? Lazer yanığı şikayet edilir mi?

Durum ve koşullara göre kamu hukuk bakımından Savcılığa, özel hukuk bakımından Tüketici Hakem Heyeti sonrası ihtisas mahkemesine şikayetini ve maddi, manevi tazminat taleplerini iletebilir.

Medikal estetik yasal mı? Estetik hukuka uygun mu? Ameliyat hangi sözleşme? Estetik operasyonlarda hangi sözleşmenin varlığı kabul edilir? Estetik yasal mı?

İyileştirmeye yönelik olmayan yani güzelleştirici estetik müdahaleler, tıp mesleği çerçevesinde uygulandığından, kişilik haklarına aykırılık oluşturacak şekilde bir müdahaleyi konu edinmediği sürece, bu tür tıbbî müdahaleler hukuka uygun sayılır.

Genel olarak, tıbbi amaçla gerçekleştirilen müdahalelerde, doktor ile hasta arasındaki ilişkinin bir nevi vekâlet sözleşmesine dayandığı kabul edilir. Estetik amaçlı müdahaleler ile protez diş yapımı gibi güzelleştirme gayesi ağır basan tıbbi müdahalelerde ise, eser sözleşmesinin hükümleri uygulanır.

Burun ameliyatı eser sözleşmesi mi? Estetik ameliyatı eser sözleşmesi mi?

Estetik amaçlı müdahaleler yani güzelleştirme gayesi ağır basan tıbbi müdahaleler eser sözleşmesinin hükümleri uygulanır.

Estetik operasyon tıbbi müdahale midir?

Estetik tıbbi müdahaleler, hukuk alanında özel tıbbi müdahaleler olarak nitelendirilmekte ve diğer tıbbi müdahalelerden ayrı bir sözleşme ilişkisine tabi tutulmaktadırlar. Buna bağlı olarak hekimin sorumluluğu da diğer tıbbi müdahalelere göre farklılık göstermektedir.

Malpraktis davası nasıl açılır?

İdare mahkemesinde dava açmadan önce, zararın ve hekim hatasının öğrenilmesini takiben 1 yıl ve her halde 5 yıl içinde ilgili idareye tazminat talebi içeren yazılı başvuruda bulunulması gerekir. Başvurunun reddedilmesi halinde malpraktis sebebiyle tam yargı davası ilgili idare tarafından açılabilir.

 


Comments


Son Yazılar

bottom of page