top of page

Resmî Gazete ne zaman yayınlanıyor? Resmi gazeteye nasıl bakılır? Resmî Gazete hangi sıklıkla çıkar?

Resmî Gazete ne zaman yayınlanıyor? / Resmî Gazete ne zaman çıkar? / Resmî Gazete saat kaçta yürürlüğe girer? / Resmî Gazetede yayınlanan karar ne zaman yürürlüğe girer?

Resmî Gazete, ulusal bayramlar ve genel tatil günleri haricinde her gün düzenli olarak yayımlanır. Yayın saati sabah saatleridir ve aynı gün içerisinde yürürlüğe girer. Resmî Gazetede yayımlanan kararlar, aksi belirtilmediği sürece yayım tarihinde yürürlüğe girer.

 

Resmî Gazete hangi sıklıkla çıkar? / Resmî Gazete hangi sıklıkla yayınlanır?

Resmî Gazete, ulusal bayramlar ve genel tatiller dışında her gün yayımlanır. Gerektiğinde aynı gün içerisinde birden fazla "Mükerrer" sayı yayımlanabilir.

 

Kabul edilen kanun ne zaman yürürlüğe girer?

Kanunlar, Resmî Gazetede yayımlandıkları tarihte yürürlüğe girer, ancak kanunda başka bir yürürlük tarihi belirtilmişse, o tarihte yürürlüğe girer.

 

Resmî Gazete süreli yayın mı?

Evet, Resmî Gazete bir süreli yayındır ve günlük olarak yayımlanır.

 




Resmî Gazeteye verilen ilan kaç günde yayımlanır?

Resmî Gazeteye verilen ilanların yayım süresi, başvurunun yapıldığı tarihe ve yayım sırasına bağlı olarak değişir, ancak genel olarak birkaç gün içerisinde yayımlanır.

 

"İlk Resmî Gazete" kim çıkardı?

İlk Resmî Gazete, 7 Şubat 1921 tarihinde "Cerîde-i Resmiyye" adıyla Büyük Millet Meclisi tarafından yayımlanmıştır.

 

Resmî Gazete'nin Tarihçesi ve Genel Bilgiler

 

Genel Bilgi:

 

Türkiye Cumhuriyeti Resmî Gazetesi'nin içeriği ve yayımlanma esasları, 15 Temmuz 2018 tarihli ve 30479 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 10 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 22 Kasım 2018 tarihli ve 358 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla belirlenmiştir. Resmî Gazete'nin internet sitesi, ücretsiz olarak abonelik gerektirmeksizin hizmet sunmaktadır.

Resmî Gazete'nin ilk sayısı 7 Şubat 1921 tarihinde yayımlanmış olup, o tarihten bugüne kadar tüm sayılara internet üzerinden erişilebilmektedir. Hizmetin gerekmediği durumlar dışında, Resmî Gazete ulusal bayramlar ve genel tatil günlerinde yayımlanmaz.

 

Tarihçe:

 

Türkiye’de devletin resmi yayın organı olan ve birçok resmi işlemin geçerliliğinin dayandığı Resmî Gazete’nin temeli, Sultan II. Mahmut döneminde, tarihçi Esat Efendi’nin yönetiminde 11 Kasım 1831’de yayımlanmaya başlayan “Takvim-i Vekayi” gazetesine dayanır.

Yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin Resmî Gazetesi ise, İstiklal Savaşı’nı yürütmek için Ankara’da toplanan Büyük Millet Meclisi tarafından 7 Ekim 1920’de kurulmuştur. Resmî Gazete’nin ilk sayısı dört ay sonra, 7 Şubat 1921’de “Cerîde-i Resmiyye” adıyla yayımlanmıştır. Gazetenin ismi, 10 Eylül 1923’te “Resmî Cerîde” olarak değiştirilmiş, 17 Aralık 1927’de ise “T.C. Resmî Gazete” adını almış ve bu isimle yayımlanmaya devam etmektedir. Resmî Gazete, ilk 16 sayıda haftada bir kez, 16, 17 ve 18. sayılarda iki haftada bir, 19, 20 ve 21. sayılarda ise tekrar haftada bir kez yayımlanmıştır. 18 Temmuz 1921 tarihli 21. sayı ile 10 Eylül 1923 tarihli 22. sayı arasında, savaşlar nedeniyle iki yılı aşkın bir süre yayım yapılmamıştır. Bu süreçte, 134 ilâ 338 numaralı kanunlar Resmî Gazete'de yayımlanmadan yürürlüğe girmiştir. 1923 Eylül ayında yayımlanan altı Resmî Gazete sayısında “Gayr-ı Resmî Kısım” bulunmaktaydı. Bu bölümde, Gazi Mustafa Kemal Paşa ve diğer devlet adamlarının dünya olaylarına dair görüşleri, bazı Avrupalı gazeteciler ve devlet adamlarının makaleleri yayımlanmıştır. Bu kısımda yer alan içerikler, resmî kısımdan ayrı numaralandırılmış ve halkın uluslararası gelişmeler hakkında bilgilendirilmesi amaçlanmıştır. 22. sayıyla birlikte Resmî Gazete'nin ilk sayfasına “Haftada üç defa neşrolunur.” ibaresi eklenmiş, ancak bu düzenleme 22 ila 42. sayılar arasında devam etmiş, sonrasında yayım zamanlarında düzensizlikler yaşanmıştır. 7 Haziran 1925 tarihli 110. sayıdan itibaren ise Resmî Gazete ayda ortalama yirmi kez yayımlanır hale gelmiştir.

 

1 Kasım 1928 tarihli ve 1353 sayılı Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanunun yürürlüğe girmesiyle, 1 Aralık 1928 tarihli 1054. sayıdan itibaren Resmî Gazete yeni Türk alfabesiyle basılmaya başlanmıştır.

 

22 Haziran 1927 tarihli ve 5335 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla Resmî Gazete’nin yayımı, ulusal bayramlar, genel tatil günleri ve pazar günleri haricinde düzenli olarak yapılmaya başlanmıştır. 21 Haziran 1970’te yapılan değişiklikle, pazar günleri de Resmî Gazete yayımlanmaya başlanmış ve bu durum günümüze kadar devam etmiştir. 18 Mayıs 2009'da yapılan değişiklikle, ulusal bayramlar ve genel tatil günlerinde de yayımlanma olanağı sağlanmıştır.

 

Resmî Gazete'nin İçeriği:

 

Resmî Gazete’de yayımlanacak içerikler, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve Yönetmelik ile belirlenmiştir. Bu içerikler arasında kanunlar, TBMM kararları, milletlerarası antlaşmalar, Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, yüksek yargı organlarının kararları gibi önemli resmi belgeler yer alır.

 

Resmî Gazete'ye Erişim:

 

27 Haziran 2000 tarihinden itibaren Resmî Gazete’nin tüm sayıları internet üzerinden günlük olarak yayımlanmaktadır. İlk sayısından itibaren tüm Resmî Gazete sayılarına çevrimiçi olarak erişim mümkündür.

 

Comments


Son Yazılar

bottom of page